Thursday, November 24, 2011

CTET Child development and Pedagogy MCQs

CTET Child development and Pedagogy MCQs

1. A major strength of ecological theory is its framework for explaining
(a) Environmental influences on development.(b) Biological influences on development.(c) Cognitive development.(d) Affective processes in development.
2. All of the following advanced principles of child development that are closely allied to thestimulus response learning theory, except
(a) Pavilov(b) J B Waston(c) Hull(d) Gesell
3. The process whereby the genetic factors limit an individual's responsiveness to theenvironment is known as(a) Canalization.(b) Discontinuity.(c) Differentiation.(d) Range of reaction.
4. In order to develop the spirit of labour in students
(a) The teacher himself should indulge in labour (b) The teacher should deliver lectures on the importance of labour (c) Students should be given opportunities to do labour from time to time(d) Students should be given examples of laboring people
5. A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background fromthe cultural viewpoint. You will
(a) Keep him in a class in which, there are many more students of backward background from the cultural viewpoint
(b) Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
(c) Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping hisspecial needs in view(d) Advise him to take up vocational education
6. All of the following can be signs that a child is gifted, except
(a) Early development of a sense of time(b) Interest in encyclopaedias and dictionaries(c) Uneasy relationships with peers.(d) Easy retention of facts
7. If heredity is an important determinant of a specific behaviour, what prediction can we makeabout expression of the behaviour in identical twins reared apart compared to its expression infraternal twins reared apart?
(a) Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
(b) There will be little similarity in the expression of the behaviour in either set of twins.
(c) Identical twins will express the behaviour more similarly than fraternal twins.
(d) The behaviour will be expressed as similarly by identical twins as it is by fraternal twins
8. Frobel’s most important contribution to education was his development of the
(a) Vocational school
(b) Public high school
(c) Kindergarten
(d) Latin School
9. Of the following, the main purpose of state certification of teachers is to
(a) Monitor the quality of teacher training institutions
(b) Provide for a uniform standard of entry-level teacher competency throughout the state
(c) Exclude from the profession those not trained in pedagogy
(d) Exclude from the profession those who are mentally unhealthy
10. The key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary changealters __________ whereas cultural change alters ____________.
(a) Reproduction; environment
(b) Heredity; environment
(c) Environment; behavior 
(d) Development; learning
11. The current view of childhood assumes that
(a) Children are similar to adults in most ways.
(b) Children are best treated as young adults.
(c)  Childhood is basically a "waiting period."
(d) Childhood is a unique period of growth and change.
12. In preparing a fifth grade class to take a standardized reading test the teacher is best advisedto:
(a) Tell the children the test is very important and they should do the best they can
(b) Ditto key questions from a previous test and allow the pupils to answer them
(c) Coach the below grade level readers, as the rest of the class will do well anyway
(d) Give the pupils practice in answering questions similar to the type that will appear on thetest
13. A normal child of twelve years of age is most likely to
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have feelings of anxiety about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to here and now
(d) Be eager for peer approval
14. Creative writing should be an activity planned for 
(a) Only those children reading on grade level
(b) Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
(c) Only those children who want to write for the newspaper of the class
(d) All children
15. Of the following, the most promising step for a teacher to take in order to improve classdiscipline is to
(a) Note specific infractions of class rules in the marking book
 (b) Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
(c) Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
(d) Call a parent – teacher meeting to discuss the situation
16. The question "Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or wilL thechild become a sociable, talkative person?" is concerned with which developmental issue?(a) Maturation(b) Continuity and discontinuity(c) Cultural universals versus cultural relativism(d) Nature and nurture17. A child from a disorganized home will experience the greatest difficulty with:(a) Well structured lessons(b) Independent study(c) Programmed instruction(d) Workbooks18. Most psychologists believe that development is due(a) Largely to nature.(b) Largely to nurture.(c) To nature and nurture acting separately.(d) To an interaction of nature and nurture.19. The normal twelve –year –old child is most likely to:(a) Have difficulty with gross motor coordination(b) Have anxiety feelings about pleasing adults(c) Confine his/her interests to the here and now(d) Be eager for peer approval20. The reason why students run from school is(a) Lack of interesting class teaching work (b) Lack of interest in studies on the part of students(c) Not giving punishment to students(d) Callous attitude of teachers towards the problem21. You find a student to be intelligent. You will(a) Remain pleased with him(b) Not give him additional homework (c) Motivate him so that he can make more progress(d) Inform his parents about the fact that he is intelligent22. If some students are not in a mood to study in the class, you will(a) Force them to study(b) Tell those students to leave the class and enjoy(c) Warn them that they must study else you will report the matter to the Principal(d) Tell them some interesting things related to their interests or your own subject23. Child development is defined as a field of study that(a) Examines change in human abilities.(b) Seeks to explain behaviour across the life span.(c) Compares children to adults to senior citizens.(d) Accounts for the gradual evolution of the child's cognitive, social, and other capacities.24. The term ‘identical elements’ is closely associated with
(a) Group instruction(b) Transfer of learning(c) Jealousy between twins(d) Similar test questions25. Organismic theories of development hold that(a) Psychological structures and processes within the child help determine his/her development.(b) Physical structures and processes within the child help determine his/her development.(c) Passively developed structures and processes within the child help determine his/her development.(d) Slowly developed structures and processes within the child help determine his/her development.26. A Person believes that nurture strongly influences the development of his child. Hewould not agree with the importance of:(a) Genetic factors. (b) Exposure to peers.(c) The types of toys at home.(d) The warmth displayed by the parents.27. If student is too shy to participate in the class, you will(a) Not ask questions from him(b) Ask only those questions from him whose answers can be given by him(c) Not ask those questions from him whose answers are beyond his means and due to which, hemay become objects of ridicule in the class(d) Ask questions from him only when he is keen to answer them28. How will you bring a hyperactive child on the right path?(a) Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him(b) Allocate a seat for him in a corner of the class(c) Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay etc.(d) None of above29. Knowledge of child psychology is a must for a primary teacher. That is because(a) It helps in making children disciplined(b) The examination result is improved(c) It becomes a convenient mode for motivating children(d) It helps the teacher in understanding the behavior of children30. The current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for correct responses, is a reflection of:(a) Herbart’s Five Steps(b) Lock’s Tabula rasa(c) Thorndike’s Law of Effect(d) Thorndike’s Law of Exercise
1. Absenteeism can be tackled by :
(1) teaching (2) punishing the students (3) giving the sweets (4) contacting theparents2. Discipline means:(1) strict-behaviour (2) severe punishment (3) obedience (4) going by the rules3. If any girl child does not corne to school regularly you will(1) no bother (2) struck off her name (3) complain to the Principal (4) meet theparents and en-courage them .4. In co-education you want't to :(1) make separate rows of boys and girls (2) you give preference to boys over girls(3) you. give preference to none (4) you deal according to need5. One of the basic priniclples of socializing Individuals is :(1) religion (2) caste (3) educational (4) imitationDirections (6-10) :Which of the' skills do you consider most essential for a teacher?6. (1) Oration skill (2) Listening skills (3) Managerial skills, (4) Teaching skills7. (1) encourage children to search for knowledge(2) have all the information for the children(3) ability to make children memorize materials(4) enable children to do well in tests8. (1) identify gifted children (2) have an understanding of all children abilities (3)identify children with learning disabilities (4) none of the above9. (1) _ ability to help children understand texts thoroughly (2) ability to helpchildren do all the exercises(3) ability to raise possible actions from the texts(4) ability to help children from their own opinions on the text10. (1) to communicate well{2) to use difficult language(3) to impress students(4) to read out the textbook11. Success in developing values is mainly dependent upon:(1) government (2) society (3) family (4) teacher12. Good reading aims at developing:(l) understanding (2) pronunciation (3) sensitivity (4) increasing factual knowledge13. The primary duty of a teacher is to be responsible to his/her:(1) family (2) students (3) society (4) nation14. Which of the following is not related to educational achievement?(1) Heredity (2) Experiences (3) Practice (4) Self learning15. One of,the students of a class hardly talks in the class. How would youencourage him to express himself?(1) By orgariising discussions (2) By encouraging children to take part in
classroom activities(3) By organizing educational games/ programmes in which - children feel likespeaking-(4) By giving good marks to those who express them'selves well
1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9.(b) 10. (b) 11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (d) 17.(b) 18. (d) 19. (d) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (d) 24. (b) 25. (a)26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (d) 30. (c)
Answers: 1.4, 2. 4, 3. 4, 4. 4, 5. 3, 5. 4, 7. 1, 8. 2, 9. 4, 10. 1, 11. 3, 12. 1,13. 2, 14. 1, 15. 3

1. Application Procedure: 
The online submission of particulars may be made at website The candidates should supply all the required details while filling up the online form. On submission of details, a Confirmation page with Registration No. shall be generated. Candidates are required to take printout of Confirmation page and paste photograph, sign in the space earmarked for the purpose. The confirmation Page is to be sent by Registered/Speed Post to CBSE (NOT BY COURIER) to
" The Assistant Secretary (CTET Unit), Central Board of Secondary Education, 'Shiksha Sadan', 17, Rouse Avenue, New Delhi - 110002" along with original Demand Draft (if fee paid by Demand Draft) for further processing so as to reach latest by 30.11.2011 . Application received beyond this date will not be accepted. Payment can be made as follows by Credit/Debit Card or

Demand Draft in favour of the Secretary, Central Board of Secondary Education, Delhi drawn in any Nationalized Bank payable at Delhi. Write your Name, Address, Mobile No. and Registration No. on the back of the demand draft.
2. Examination Fees
CategoryFee Amount in Rs.
General / OBC Category Rs. 500 /- (Five hundered)
SC / ST / Differently Abled Category Rs. 250 /- (Two hundered Fifty)
3. Application can be submitted Online during 01.11.2011 to 25.11 .2011.
5. Payment of Fee could be made by Demand Draft or Credit/Debit Card.
Steps to be followed if fee paid through Demand Draft
If you want to remit the fee by Demand Draft, get ready before filling application form.
Demand Draft in favour of the Secretary, Central Board of Secondary Education, Delhi drawn in any Nationalized Bank payable at Delhi. Write your Name, Address, Mobile No. and Registration No. on the back of the demand draft.
Logon to the CTET website, fill the application form, note down the registration number which would be generated by system that is required for making the payment of fee.
Fill the details of Demand Draft.
Take a printout of Confirmation Page and complete as per the instruction given above.
Steps to be followed if fee paid through Credit/Debit Card
Keep the details of Credit/Debit Card (VISA/MasterCard) ready.
Logon to the CTET website, fill the application form, note down the registration number which would be generated by system that is required for making the payment of fee.
Make the payment through Credit Card and note down the payment receipt number, after successful payment of fee.
Take a printout of Confirmation Page and complete as per the instruction given above.
Note : Bank will charge 2% service/processing charges and service tax as applicable on transaction
ade by Credit card.
3 Simple Steps to Apply Online
 1. Fill the Online Application Form and note down the registration number
 2. Make payment of Fee by Demand Draft, Credit Card or Debit Card
 3. Take a printout of Confirmation Page and send to CBSE along with Original Demand Draft (if fee paid by Demand Draft)

No comments:

Post a Comment